Archívum

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 117 találatból.

A házépítők rulettjátszmái

A rohamosan növekvő lakásárak miatt sokan pánikszerűen menekülnek előre. Úgy vásárolják meg a lakásokat, hogy még a telket sem látják. A papír pedig mindent kibír. A profi kártyások pókerasztala békés gyerekzsúrok helyszíne a tervezői asztalokhoz képest. A tervező azt ígér, amit csak nagyon ritkán tud teljesíteni..

Jobb esetben a tervező a kivitelezővel közös cégben érdekelt, ezért ilyekor kisebb a kockázat, de nem javaslom senkinek sem, hogy terv alapján fizessen előre.

Napjainkban még egy kisebb javításra is akkor adnak árajánlatok a szakipari munkát végző cégek, ha legalább az anyag árát előre megkapják. Jónéhány árajánlat 3-4 napig érvényes, mert az elszabadult árhullám miatt az előleggel rohannak bevásárolni, s nem a saját pénzüket kockáztatják.

Az eljárás a kivitelezők szempontjából érthető, de a vásárlói kockázat nagysága miatt érdemesebb a használt lakások között keresgélni. Ott legalább annyi esélye van a vásáróljelöltnek, hogy szakemberrel érkezve alaposan végig tudják nézni a megvásárolni kívánt ingatlant. Inkább érdemes kifizetni egy hozzáértőnek néhány tízezer forintot a szemléért, mint bukni több százezret vagy néhány millió forintot.

Répássy szerint nincs tömeges elvándorlás a bíróságon

Jogtudor - 2024-04-24

A 444-en láttam a hírt, hogy Répássy államtitkár bejelentése szerint a bírói béremelésre nincs pénz és off record olyat is mondott, hogy addig nem is fognak erre pénzt adni, amíg nem lesz tömeges elvándorlás. Ebben van jó adag fideszes cinizmus és lábon kihordott államcsőd. Egy kis magyarázat.

A bírók bérét, ahogy minden más állami alkalmazottét, nem tervezetten emelik. Több dolognak is alárendelik. Az egyik, hogy Orbánék nem csinálnak leszervezést, hanem minden állami leépítést átszervezéssel és kiszorítással oldanak meg. Ilyen volt a szakhatóságok becsatornázása a kormányhivatalokba. A szakhatóságoknál mindenféle pótlékokat kapó, saját irodában dolgozó, viszonylag kényelmes helyzetben levő szakbürokraták egyik napról a másikra választhattak, hogy visszamennek kormánytisztviselői alapilletményre és beülnek egy irodába hárman.

Tisztíthatják az albérletpiacot az állami lakbértámogatási programok

Fontos - 2024-03-27

A tavasszal induló állami lakbértámogatási programok hozzájárulhatnak az albérletpiac tisztulásához: a bérbeadóknak adószámmal kell rendelkezniük, a bérleti díjról pedig névre szóló számlát kell kiállítaniuk.

A regisztrált álláskeresők március 18-tól igényelhetnek fél évre lakhatási támogatást, amennyiben az új munkahely a lakhelyüktől legalább 60 kilométerre fekszik. Ennek összege a minimálbér 70 százaléka, azaz havonta 186 760 forint lehet - ismertette szerdán Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője.

Az áprilisban induló, a 30 év alatti fiatalok számára elérhető Ifjúsági Garancia Plusz program keretében hasonló feltételekkel havi 180 ezer forint albérlettámogatás igényelhető. Ezért az összegért viszonylag széles kínálatból válogathatnak lakást az érintettek - fogalmazott.

A munkába állókat célzó állami támogatások mellett a munkaadók adómentesen is támogathatják a dolgozóik lakhatását - idézte a közlemény Balogh Lászlót, aki szerint ez kifejezetten vonzóvá teheti a lakhatást ingyenesen biztosító munkahelyeket. Ehhez az is elegendő, hogy a munkaadó olyan legalább kétszobás lakást béreljen, ahova egyszerre több munkavállaló költözik be - tette hozzá a szakértő.

Nagyon nehéz kivitelezőt találni a társasházi felújításokra

Olvastuk - 2024-03-15

Továbbra is sokan hiányoznak a közgyűlésekről, a társasházi tulajdonosok harmada nem vesz részt a döntéshozatalban, a tulajdonosi szemlélet náluk csak a lakás küszöbéig ér, holott az épület állapota a lakások értékére is hatással van. Nagy kihívás a közös felújítási döntések meghozatala, és még nagyobb a megfelelő kivitelezők megtalálása, akik jó előre és megfelelően dokumentált árajánlatot tudnak és akarnak adni – hangzott el a THT Jogok, kötelességek és pénzügyek a társasházakban és az ingatlanpiacon című évindító konferenciáján.


Balhé a budapesti megaberuházó Cordiánál:

Olvastuk - 2024-02-28

Szeptemberben értesültek róla a Cordia Universo társasházának a lakói, hogy a vállalat, amely a ház körüli munkákat látja el, egy kisebb szünettel már másfél éve el van tiltva a társasházkezeléstől. A Cordia a házaiban saját cégével végeztette ezeket a feladatokat, és olyan szerződéseket kötött, amelyek kikötötték, hogy a lakók az első 5 vagy 10 évben nem szakadhatnak el a vállalat szolgáltatásaitól. Sok panasz érkezett a lakóktól a cég magas áraira, és arra, ahogyan a feladatokat elvégezte, viszont a társasházkezelési eltiltás egészen új helyzetet teremtett: lehetővé tette a cordiás házaknak, hogy végleg megszabaduljanak a cégtől.

KSH: visszaesés a lakásépítésben és építési engedélyezésben tavaly

Ingatlan - 2024-02-20

2023-ban 18 647 új lakás épült, 9,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 21 501 volt, 39 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Budapesten 6359 lakást vettek használatba tavaly, 3,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A visszaesés különösen súlyosan érintette a vármegyeszékhelyeket (-29 százalék), a többi városban (-2,0 százalék) és a községekben (-8,5 százalék) enyhébb volt.

Insura.hu: átlagosan 15-20 százalékot eshet a lakásbiztosítások díja

Fontos - 2024-02-16

A lakásbiztosítási ügyfelek 58 százaléka tervezi majd összehasonlítani a lakásbiztosítási kínálatot a márciusi kampányban - derül ki az Insura.hu biztosításközvetítő több mint 8 ezer ember megkérdezésével lefolytatott kutatásából. Az alkuszcég várakozásai szerint a biztosítók között felerősödő verseny hatására 15-20 százalékkal alacsonyabb díj mellett válthatnak szerződést az ügyfelek - ismertette legfrissebb kutatási eredményét a cég pénteken.

A lakásbiztosítások csaknem 10 százalékát, 300 ezer szerződést is lecserélhetnek az ügyfelek.

Átalakulás várható a magyarországi ingatlanpiacon

Ingatlan - 2024-02-14

Átalakulás várható a magyarországi ingatlanpiacon, egyrészt azért, mert a bérlakások fejlesztése felkeltette a befektetők érdeklődését, másrészt pedig azért, mert a kihasználatlan irodákat hotelekké alakítják - közölte a CBRE szerdán.

A kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatások és befektetések globális vezető vállalata több mint 100 országban van jelen és munkavállalói száma meghaladja a 100 000 főt, közleményében rámutat: Nyugat-Európában és Észak-Amerika nagyvárosaiban már több évtizede probléma a megfelelő lakhatás, az urbanizáció hatására folyamatosan növekvő keresletet a piac nem tudja kellőképpen kiszolgálni. Ezek a trendek az elmúlt években már Közép-Európában is megjelentek.


Sikkasztó közös képviselőt ítéltek börtönre

Olvastuk - 2024-02-09

Huszonegy rendbeli, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és egy rendbeli sikkasztás vétsége miatt 3 év 10 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a 71 éves nőt, aki elsikkasztotta több debreceni társasház pénzét, majd a büntetőeljárás során Európából Dél-Amerikába szökött.


Otthon Centrum: óvatos derűlátás jellemzi az ingatlanpiacot

Ingatlan - 2024-01-19

Óvatos derűlátás érzékelhető az ingatlanpiacon, részben a hitelkamatok csökkenése, részben a csok plusz bevezetése miatt - közölte az Otthon Centrum (OC) pénteken.

Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője szerint az idei év biztató kilátásai már 2023 végén érzékelhetők voltak, az infláció csökkenésével a hitelkamatok megindultak lefelé.

Duna House: a fővárosban idén 24 százalékkal kevesebb lakást adtak el

Ingatlan - 2023-12-05

Idén az egy évvel korábbinál 24 százalékkal kevesebb lakást adtak el Budapesten, ahol 2023-ban az új és a használt lakásokat egyaránt tekintve az átlagos négyzetméterár 885 ezer forint körül alakult, ingatlanvásárlásra pedig az összes fővárosi eladás adatai alapján átlagosan 57 milliót költöttek az ügyfelek - közölte saját adatai alapján a Duna House.


Sikeres vizsga után a társasházkezelők

Fontos - 2023-11-17

Újabb évfolyam társasházkezelő jelöltjei vizsgáztak nemrégiben a Debreceni Szakképzési Centrum vizsgabizottsága előtt. A DSZC évek óta indítja a nagy érdeklődésre számot tartó ingyenes képzéseket érettségizettek számára.A most vizsgázott csoport 2023 tavaszán ült be először az "iskolapadba". Ezúttal két mérlegképes könyvelő, egy lakásszövetkezeti elnök és a kormányhivatali jogász is arra vállalkozott: hetente kétszer négy órában próbálja meg elsajátítani a társasházkezelés minden apró részletét

Egymillió forint közelében a vidéki új lakások négyzetméterára

Ingatlan - 2023-11-16

Az új építésű vidéki lakások kínálati négyzetméterára átlagosan 995 ezer forint volt az idei harmadik negyedévben, ami 2,1 százalékkal magasabb az előző negyedéves értéknél, és éves összevetésben 15 százalékos áremelkedést jelent - közölte az Otthon Centrum (OC) csütörtökön, saját felmérésének eredményét ismertetve.

Fővárosi lakáspiac: enyhülő kereslet és folyamatosan bővülő vevői igények

Ingatlan - 2023-09-22

Enyhülő kereslet mellett folyamatosan bővülő vevői igények jellemzik az újépítésű ingatlanok piacát Budapesten. A Duna House felmérését összegző közleményében kiemelték: a fővárosi új építésű lakások átlagos négyzetméterára a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest 10 százalékkal 1,37 millió forintra emelkedett, ugyanakkor az előző negyedévhez képest az árak nem változtak.


KSH: visszaesett a lakásépítés az első fél évben

Ingatlan - 2023-07-31

Az első fél évben 7353 új lakás épült, 19 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 10 880 volt, 39 százalékkal kisebb, mint 2022 azonos időszakában - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Duna House: emelkedik az átlagos lakásbérleti díj

Ingatlan - 2023-07-08

- Országszerte fokozatos emelkedés tapasztalható a bérleti díjak területén, és ez a főszezonban várhatóan csak fokozódik - ismerteti a Duna House (DH) közleményében.


OC: lassult a drágulás üteme a vidéki újépítésű ingatlanok piacán

Ingatlan - 2023-07-05

- Lassult a drágulás üteme a vidéki újépítésű ingatlanok piacán; a 25 megyei jogú városban 263 projektben 6200 lakás épül, átlagosan 975 ezer forintos négyzetméteráron - közölte az Otthon Centrum.


Szégyenlista: Jogszerű-e közzétenni a tartozók nevét?

Olvastuk - 2023-07-04

Egy hazai önkormányzat a rendeletében úgy rendelkezett, hogy egy bizonyos összeghatár felett lakásbérleti díjjal tartozó adós nevét, lakcímét, tartozásának összegét az önkormányzat hivatalos honlapján, illetve az önkormányzat Facebook-oldalán közzéteszi azzal, hogy a közzététel megszűnhet a tartozás teljes megfizetésével vagy a részletfizetési megállapodás megkötésével.

;

Otthon Centrum: idén a fővárosban 10, vidéken 38 százalékkal emelkedett a tégla lakások havi bérleti díja

Ingatlan - 2023-07-03

Idén a fővárosban az év első öt és fél hónapjában 10, a legnagyobb vidéki városokban 38 százalékkal emelkedett a téglalakások átlagos havi bérleti díja a 2022-es adatokhoz képest - közölte az Otthon Centrum (OC) hétfőn.


OTP Ingatlanpont: forgalomcsökkenés és árnövekedés jellemezte tavaly az ingatlanpiacot

Ingatlan - 2023-06-15

Tavaly ellentétes hatások érték a lakáspiacot: nagyjából tíz százalékos forgalomcsökkenés mellett 18,5 százalékos árnövekedéssel zárta az évet az ágazat - közölte az OTP Ingatlanpont legújabb Lakóingatlan Értéktérképüket ismertető közleményében.