Társasházi történetek

Eredmények megjelenítése 1-től 2-ig 2 találatból.

A sikkasztó közös képviselő esete

A társasházi közös képviselők csekély hányada nem tud vagy nem akar elszámolni a rábízott pénzzel.

Aki nem akar elszámolni, (mert „elköltötte" a pénzt) könnyen börtönbe juthat. Így jár az a nyíregyházi társasházaknál tevékenykedett közös képviselő, akit - 2009-2013 között - 10 társasház tulajdonosai bíztak meg közös pénzük kezelésével.

A bíróság elé került képviselő feladatai ellátásához jogosultsággal rendelkezett a sértett társasházak bankszámlái felett azért, hogy a működéshez és karbantartáshoz szükséges kiadásokat fedezni tudja. Amikor megszűnt a megbízatása, nem adta át az iratokat, könyvelési anyagokat, és a társasházak felé pénzügyi elszámolási kötelezettségének sem tett eleget. A vádlott 5 társasházzal szemben összesen mintegy 24 millió Ft-tal nem tudott elszámolni.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Járásbíróság 2016 márciusában K. B. vádlottat folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2018 februárjában 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra enyhítette a vádlott büntetését. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Az özvegy doktorné esete

A hatlakásos társasház évekig a béke szigete volt. Tágas udvar, csendes környék, jó megközelíthetőség, belvárosközeli elhelyezkedés. Egy építkezésbe kezdő kisgyermekes házaspár helyére költözött a doktor úr özvegye: a közel 100 négyzetméteres lakásba, a legnagyobba a házban.

A nem túlságosan magas közös költség befizetése a beköltözéstől elmaradt. Az első beszámoló közgyűlésen a szomszédasszony jelezte, átmeneti nehézségek vannak a doktornénál, fizetni fog, pici türelmet kér.