Jogtudor

Eredmények megjelenítése 1-től 2-ig 2 találatból.

A banánhéjon elcsúszó tulajdonosok esete

Jogtudor - 2019-03-05

Sokaknak lehet ismerős, hogy a társasházuk egyik lakója nem fizeti a vízdíjat. A vízszolgáltató cégek sokáig sikeresen lobbiztak annak érdekében, hogy ilyen esetekben a társasház- azaz a többi tulajdonos- fizessen a nemfizető helyett is. Ez a helyzet ma is.

Tegyük hozzá, általában aki nem fizet, mert nem tud, nem akar fizetni vízért, az nem fizeti a közös költséget sem. Egy kisebb ház esetében egy-két ilyen tulajdonos borítja a ház költségvetését.

A kisebb házak előnye, hogy mindenki tudja, ki a hunyó. S ha az illetőnek javul a pénzügyi helyzete, s szeretne újra fizetni, nem teheti, mert az a bizonyos banánhéj ott hever a vízműszolgáltatók ügyfélszolgálati irodái előtt. Egy rendelet ugyanis feltételül szabja, hogy csak akkor veheti vissza a vízmű a rendes fizetők körébe az elmaradással rendelkező tulajdonost, ha a ház nem tartozik egy forinttal sem.

Még rosszabb a helyzet, ha az adósságot felhalmozó gyorsan, csendben eladja a lakást, s ismeretlen helyre távozik. Mondjuk albérletbe vagy külföldre. Ilyenkor közös képviselő legyen a talpán, aki utoléri. Ekkor a rendesen fizetők állják az elillant tulajdonos adósságát. Pedig csak egy kis törvényhozói figyelem kellene, mondjuk egy rendeletmódosítás.

Ha kötelezővé tennék: eladni csak úgy lehessen lakást, hogy az ügyvédnél be kell mutatni a közös képviselő igazolását, mely szerint nincs tartozása az eladónak a ház felé, nem csúsznának el egy ilyen banánhéjon a társasházi lakások tulajdonosai.

Országgyűlés: kitolták az új lakások áfakedvezményét

Jogtudor - 2018-11-13

Az Országgyűlés 2023 végéig meghosszabbította a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek idén november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

A kedvezményes adókulcs főszabály szerint jövő év végéig hatályban van, ami azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden - a törvényi feltételeknek megfelelő - új építésű lakóingatlan - 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás - értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel.