A házépítők rulettjátszmái

A rohamosan növekvő lakásárak miatt sokan pánikszerűen menekülnek előre. Úgy vásárolják meg a lakásokat, hogy még a telket sem látják. A papír pedig mindent kibír. A profi kártyások pókerasztala békés gyerekzsúrok helyszíne a tervezői asztalokhoz képest. A tervező azt ígér, amit csak nagyon ritkán tud teljesíteni..

Jobb esetben a tervező a kivitelezővel közös cégben érdekelt, ezért ilyekor kisebb a kockázat, de nem javaslom senkinek sem, hogy terv alapján fizessen előre.

Napjainkban még egy kisebb javításra is akkor adnak árajánlatok a szakipari munkát végző cégek, ha legalább az anyag árát előre megkapják. Jónéhány árajánlat 3-4 napig érvényes, mert az elszabadult árhullám miatt az előleggel rohannak bevásárolni, s nem a saját pénzüket kockáztatják.

Az eljárás a kivitelezők szempontjából érthető, de a vásárlói kockázat nagysága miatt érdemesebb a használt lakások között keresgélni. Ott legalább annyi esélye van a vásáróljelöltnek, hogy szakemberrel érkezve alaposan végig tudják nézni a megvásárolni kívánt ingatlant. Inkább érdemes kifizetni egy hozzáértőnek néhány tízezer forintot a szemléért, mint bukni több százezret vagy néhány millió forintot.

Egy jó lakóparki lakásért érdemes sokat keresgélni, s alapos szemle után dönteni.

Garancia, garancia!

Pontosabban előélet. Mielőtt lakás venne, nézze meg mikor hol milyen lakást házat épített az a vállalkozó, aki most a vevő álmai otthonát kínálja, papíron vagy félig készen.

Nemrégiben hozták meg az elsőfokú ítéletet -6 év börtön sikkasztásért - annak a „vállalkozónak" az ügyében, aki egy autókereskedés kellékeket árusító eladójából ügyeskedte magát néhány évvel ezelőtt egy nagyváros többszáz lakást megépítő cégének vezetőjévé.

A pénz eltűnt. A bukás látványos volt, egy bank 10 milliárd feletti összeget vesztett. A vállalkozó most fellebbez az ítélet ellen.

Mit gondolnak, mit csinált mostanában? Elárulom: egy másik lakópark kereskedelmi vezetőjeként dolgozott. Ott is becsődőlt a vállalkozás

Hajdu István