A szégyenpadra ültetett tulajdonosok esete

Egészen elképesztő történetet írt meg egyik olvasónk. Társasházuk közös képviselője a ház hirdetőtáblájára kitette a közös költséget csak részben fizető tulajdonosok névsorát, és tartozásuk összegét.

Mi a teendő - kérdezi az olvasó?

Bárki kerülhet olyan helyzetbe,hogy nem tud fizetni

A rövid válaszom az, hogy az eljárás törvényellenes. Nem véletlenül olvasható a társasházi törvényben, hogy a közös képviselő az éves elszámolás során közzéteszi a

a közös költségekhez való hozzájárulás előírását és teljesítését – a tulajdonostársak nevének feltüntetésével –, a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban.

Ennyit és nem többet. Az év eleji nyitó és az évi végi záró egyenlegeket (az esetleges tartozásokat vagy túlfizetéseket) jogosan látja a Számvizsgáló Bizottság, de annak tagjait is köti a törvény, újabban még az adatvédelmi törvény is.

A társasház gazdálkodásában nincs jelentősége annak, hogy GJ tulajdonostárs tartozik 150 ezer forinttal és XY tulajdonostársnak van 40 ezer forint túlfizetése vagy fordítva. A gazdálkodásban annak van jelentősége, hogy a tulajdonosok év eleji tartozásainak és túlfizetéseinek egyenlege mekkora, és a mi helyzet az év végén?

Ha az év elején az összegzés 800 ezer forint tartozás volt, s az év végére ez a felére csökkent(az összesített számok közölhetőek) akkor a közös képviselő jól dolgozott, mert lefaragott a tartozáshalmazból. Ha az év végére a tartozások a duplájára - esetünkben 1,6 millióra - növekedtek, akkor a közös képviselőt nyugodtan beszámoltathatja a Számvizsgáló Bizottság, hogy mi történt, mit tett, s az SZVB véleményezve az egész éves munkáról szól beszámolót a közgyűlésen mondhatja el, hogy a tartozások behajtását nem tartja megfelelőnek.

De szégyenpadra senkit nem lehet ültetni, mert tartozni nagyon sok ok miatt lehet, bárki önibáján kívül is kerülhet ilyen helyzetbe.

Ezért az a megoldás, hogy a közös képviselőt felszólítja bármelyik tulajdonostárs a névsor azonnali levételére, kilátásba helyezve a törvényességi felügyelethez történő panaszbejelentést és az adatvédelmi törvény megsértése miatti szabálysértési eljárás megindítását.

Hajdu István