A pletykás tulajdonosok minden tudni szeretnének! Van-e rá joguk?

Sok e-mailt küldtek közös képviselők és tulajdonosok is a szégyenpadra ültetett tulajdonosok esetét elemző írásra. Elkeseredett képviselők jelezték, hogy ha nem tennék ki a társasházi hirdetőtáblára a nem fizető tulajdonosok nevét, nem fizetnének. Mások szerint ettől nem lesz jobb a fizetési hajlandóság.

Mit tehet a közös képviselő?

Egyet nem, nem teheti ki a hirdetőtáblára az adós tulajdonos nevét. Így gondolja ezt a

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is. Mint honlapjukon olvasható:

….a Hatóság következetes gyakorlata szerint adatvédelmi szempontból aggályos a költséghátralékkal rendelkező személyek nevének lépcsőházban vagy más nyilvános helyen történő közzététele, mivel azt nem csak az arra jogosultak ismerhetik meg.

Akkor mit tehet a közös képviselő?

Lehet háromhavonta fizetési meghagyást indítani.

Lehet kezdeményezni az SZMSZ módosítását, amelyben 10 százalékra is lehet emelni a késedelmi kamat mértékét. (Akik notórius tartozók, a legritkább esetben járnak közgyűlésre, s nem szokásuk saját ügyükben a pereskedés)

Lehet megállapodást kötni, amelyben rögzíthető: milyen részletekben törleszti tartozását a tulajdonos (Merthogy a fő cél a közös költség elmaradás megszüntetése)

A faliújság nem megoldás a tartozás behajtására

Notórius tartozók esetében megoldás lehet az ügyvéd alkalmazása. Az ügyvédi díjjal növelt fizetési meghagyás egyből 10-20 ezer forinttal több költséget jelent.

Hajdu István