Lakáspiac: a forgalom és az árak is csökkenhetnek

Ingatlan - 2020-05-06

A befektetői környezet az elmúlt hónapokban átformálódott. A felgyorsuló infláció miatt a MÁP+nevű szuperállampapír hozama már nem olyan vonzó. A márciusi tőzsdei zuhanás, majd az azóta tapasztalható volatilitás sok befektetőt elbizonytalanított. Ilyen esetekben az ingatlan, mint befektetés fel szokott értékelődni. Másfelől viszont,a munkanélküliség érezhetően emelkedik és a bérek dinamikája, sőt sok helyen nominális értéke is csökken. Ezért a lakosság körében az óvatosság és a tartalékolás lehet a jellemző stratégia, mindez aligha segíti a lakáspiaci kereslet fennmaradását.

Építési engedélyek, lakásépítések Magyarországon, 2020. I. negyedév

A jelen felmérés során az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest határozottan romlottak. A budai oldal és a pesti belváros még tartja magát (itt csak viszonylag enyhe visszaesés következett be), de a pesti külső kerületekben számottevő romlás volt regisztrálható. Nyugat-Magyarországon – a családi házak kivételével – minden lakástípusnál enyhén, KeletMagyarországon minden vizsgált szegmensben erősen romlottak a kilátások. Mindebből a lakáspiaci forgalom érdemi csökkenése vetíthető előre.

A válaszadóknak a lakásárak várható alakulására vonatkozó várakozásai is jelentősen rosszabbak lettek az előző felméréshez képest. Országosan számottevő többségbe kerültek értékesítési árak csökkenésére számítók (75%), stabil árakra 24% számít, míg áremelkedésre gyakorlatilag senki sem (1%).

A fővárosban ez a három arány rendre 69, 29 és 2%.

A számszerű előrejelzések tanúsága szerint a következő 12 hónapban fővárosi átlagban 9-10% körüli árcsökkenés várható. A keleti régióban általános az árcsökkenési várakozás (86%), míg 14% stabil árakat vetít előre. Az összesített prognózis 12-13%-os áresést valószínűsít. A nyugati országrészben a felmérés résztvevőinek harmada stagnáló, kétharmada csökkenő árakra számít. Az összesített prognózis 6-7% körüli potenciális árcsökkenést jelez. Az új építésű lakások esetében nincsenek érdemi regionális különbségek, mindenütt 5% körüli áresés várható.

A következő egy évben csökkenő lakásbérleti díjakra a megkérdezettek 80%-a, stagnálásra 18%-a számít. A várható díjcsökkenés mindhárom vizsgált régióban 10% feletti.

Forrás:GKI