Lakáspiac: a forgalom és az árak is csökkenhetnek

Ingatlan - 2020-05-06

A befektetői környezet az elmúlt hónapokban átformálódott. A felgyorsuló infláció miatt a MÁP+nevű szuperállampapír hozama már nem olyan vonzó. A márciusi tőzsdei zuhanás, majd az azóta tapasztalható volatilitás sok befektetőt elbizonytalanított. Ilyen esetekben az ingatlan, mint befektetés fel szokott értékelődni.

Építési engedélyek, lakásépítések Magyarországon, 2020. I. negyedév

Másfelől viszont,a munkanélküliség érezhetően emelkedik és a bérek dinamikája, sőt sok helyen nominális értéke is csökken. Ezért a lakosság körében az óvatosság és a tartalékolás lehet a jellemző stratégia, mindez aligha segíti a lakáspiaci kereslet fennmaradását.

A jelen felmérés során az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest határozottan romlottak. A budai oldal és a pesti belváros még tartja magát (itt csak viszonylag enyhe visszaesés következett be), de a pesti külső kerületekben számottevő romlás volt regisztrálható. Nyugat-Magyarországon – a családi házak kivételével – minden lakástípusnál enyhén, KeletMagyarországon minden vizsgált szegmensben erősen romlottak a kilátások. Mindebből a lakáspiaci forgalom érdemi csökkenése vetíthető előre.

A válaszadóknak a lakásárak várható alakulására vonatkozó várakozásai is jelentősen rosszabbak lettek az előző felméréshez képest. Országosan számottevő többségbe kerültek értékesítési árak csökkenésére számítók (75%), stabil árakra 24% számít, míg áremelkedésre gyakorlatilag senki sem (1%).

A fővárosban ez a három arány rendre 69, 29 és 2%.

A számszerű előrejelzések tanúsága szerint a következő 12 hónapban fővárosi átlagban 9-10% körüli árcsökkenés várható. A keleti régióban általános az árcsökkenési várakozás (86%), míg 14% stabil árakat vetít előre. Az összesített prognózis 12-13%-os áresést valószínűsít. A nyugati országrészben a felmérés résztvevőinek harmada stagnáló, kétharmada csökkenő árakra számít. Az összesített prognózis 6-7% körüli potenciális árcsökkenést jelez. Az új építésű lakások esetében nincsenek érdemi regionális különbségek, mindenütt 5% körüli áresés várható.

A következő egy évben csökkenő lakásbérleti díjakra a megkérdezettek 80%-a, stagnálásra 18%-a számít. A várható díjcsökkenés mindhárom vizsgált régióban 10% feletti.

Forrás:GKI