Fővárosi lakáspiac: enyhülő kereslet és folyamatosan bővülő vevői igények

Ingatlan - 2023-09-22

Enyhülő kereslet mellett folyamatosan bővülő vevői igények jellemzik az újépítésű ingatlanok piacát Budapesten. A Duna House felmérését összegző közleményében kiemelték: a fővárosi új építésű lakások átlagos négyzetméterára a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest 10 százalékkal 1,37 millió forintra emelkedett, ugyanakkor az előző negyedévhez képest az árak nem változtak.


Az alacsony energiaigényű és fenntartási költségű otthonok továbbra is keresettek a piacon

Egy átlagos új építésű ingatlan Budapesten több mint 90 millió forintba került, ami egy év alatt 10 millió forintos növekedést jelent.

A második kerületben az új építésű projektekben elkelt lakások átlagos négyzetméterára a harmadik negyedéves adatok szerint 2,6 millió forint volt, de az árszint Terézvárosban és Erzsébetvárosban is átlépte a 2 milliós határt.

A Ferencvárosban 1,6 millió forint, Újbudán 1,5 millió forint, míg a 13. kerületben átlagosan 1,3 millió forint volt az új építésű lakások átlagos négyzetméterára, a külső kerületekben még mindig vannak elérhető lakások akár milliós négyzetméterár alatt is - közölte a Duna House.

A piaci trendeket elemezve kiemelték: csökkent a hitelből vásárlók aránya, ugyanakkor a piacon az év végig még megjelenhetnek a városi csokot igénylő ügyfelek az államilag támogatott hitelkonstrukció 2024-es kifutása előtt.

Az alacsony energiaigényű és fenntartási költségű otthonok továbbra is keresettek a piacon, az érdeklődők főként 50-60 négyzetméteres, nappali plusz egyhálós, vagy nappali plusz kéthálós, okosotthonokat keresik.

Az alacsony kereslet miatt megindult a fejlesztők közötti verseny, az érdeklődőket különböző akciókkal csábítják. A kiválasztásnál egyre fontosabbá válnak a társasházak által kínált extra szolgáltatások, mint a közösségi terek, a napelemes energetikai megoldások, edzőterem, portaszolgálat vagy elektromos autó kiálló.