Az egyenlő tulajdoni hányadok csapdája

Ingatlanjogban járatos ügyvédek is hitetlenkedve olvasták, amikor elébük tettem annak a társasháznak az alapító okiratát,amelyben minden lakás egyenlő tulajdoni hányaddal szerepelt. 32-86 négyzetméter közöttiek a társasház lakásai, s az aránytalanságra akkor döbbentek rá a tulajdonosok, amikor a társasház közös biztosítását az alapító okiratban szereplő arányok szerint - azaz egyenlően- kellett szétosztanom.(Mert a társasház szervezeti és működési szabályzatában sem volt erre vonatkozó szabályozás…)

Jobb később(fizetni),mint soha? ( A fotó illusztráció )

A gazdálkodás egyéb adatai között kutatva az is kiderült, hogy a ház legnagyobb területű egysége, egy 500 négyzetméternél nagyobb ABC áruház évek óta nem fizet közös költséget. A földhivatalban lévő tulajdoni lapon 50 négyzetméter szerepelt!

Három fordulós levélváltás után, helyszíni szemlét kérve sikerült módosíttatni a földhivatali bejegyzést. A közel 50 évvel ezelőtti alapító okirat átvezetésekor az 502 négyzetméter helyett 50 négyzetméter került a tulajdoni lapra,majd a digitalizálás is ekkora területet rögzített.(Ne kérdezzék, mit csináltak a korábbi közös képviselők….)

Most már „csak„ az következik, hogy az ABC áruház tulajdonosa hány évre visszamenőleg kötelezhető a közös költség megfizetésére

Hajdu István